We ploeteren en zoeken wat af met onze mini's en soms heb ik het gevoel dat we allemaal opnieuw het wiel aan het uitvinden zijn. Met name wanneer we het hebben over baby's eerste maanden. Terwijl het bij een ander voor de wind lijkt te gaan sjouw jij wat af met je baby en is het enige wat je kan denken 'hoe doet zij dat???'. En 'zij' dat kan die ene hippe moeder uit de buurt zijn, de insta mom die je al enige tijd volgt of een kennis van vroeger. Ik zal het je vertellen. Zij doet ook maar wat. Zij doucht ook met de deur open om vervolgens naakt én zeiknat in de woonkamer aan een boxmobiel te draaien, zij vergeet ook te eten en zij kibbelt ook met haar vent wiens beurt het is. Trust me.

Ik deed in eerste instantie ook maar iets waarvan ik dacht dat dat het beste was. Ik ploeterde ook wat af. Enfin, er zijn genoeg wijsheden en tips die ik graag had willen weten toen Pip nog onder de 12 weken was en voordat ik deze met jullie ga delen...even het volgende:

Dit artikel is bedoeld voor mama's en papa's die hun kindje graag willen leren in het wiegje te slapen. Zoals met alles rondom baby's zijn er 1001 stromingen en meningen. De één draagt de baby 24/7 in een draagdoek tot de kleine 9 maanden is en de ander kiest ervoor om de baby ook overdag aan het wiegje te laten wennen. En zo zijn er nog een legio van voorkeuren. Waar je ook voor kiest, je doet het vanuit liefde voor je kind en vanuit de overtuiging dat die manier voor jou en je baby het beste is. Er is dus geen goed of fout. Ik richt mij met dit artikel dus op alle papa's en mama's die hun kleintje graag willen trainen om ook zonder hun armen in slaap te vallen. Ben je daar geen voorstander van? Dan is dit artikel niet echt iets voor jou, maar hoop ik wel dat ik je mag vermaken met alle andere onderwerpen waarover je kan lezen op mijn blog. En niet geheel onbelangrijk; in alles wat ik schrijf ga ik uit van een gezonde baby. Bij enkele twijfel van pijn o.i.d. moet uiteraard de huisarts ingeschakeld worden. 


Er zijn tientallen bijeenkomsten en cursussen die je kan volgen rondom je zwangerschap, maar nérgens heb ik het thema 'slapen' voorbij horen komen. En dat terwijl dit naast eten het aller aller belangrijkste onderwerp is voor een happy mom en een happy baby. Door gebrek aan kennis ploeteren we de eerste 3 maanden echt wat af en dat is zó zonde. De kennis die ik je nu ga geven kan namelijk een wereld van verschil voor jou en dus voor je baby zijn.

Wij, en daarmee doel ik op de westerse wereld, hebben het idee dat onze baby zo snel mogelijk in zijn of haar eigen bedje moet kunnen slapen. Je zal ook vast meer dan eens gehoord hebben 'en? slaapt je baby al in zijn/haar eigen bed?' Mede door de druk van buitenaf hebben we het gevoel dat dit hoort, dat dit moet. Zelfs bij een baby van enkele weken oud. En ook ik had dit gevoel en nu, met alles wat ik weet door de research die ik over dit onderwerp heb gedaan, voel ik mij zo über dom en schuldig. Laat mij jou dit gevoel besparen want:

1.De 12 weken grens
Een baby onder de 3 maanden oud is er mentaal en fysiek nog niet aantoe om alleen in een wiegje te liggen. Ze hebben die eerste 3 maanden een zeer sterke drang naar geborgenheid. Uiteraard zijn er baby's die vanaf de geboorte of vrij snel daarna zich super makkelijk laten wegleggen en uit zichzelf in slaap vallen, maar deze baby's zijn écht een uitzondering op de regel. Het heeft dus over het algemeen géén zin om een baby onder de 3 maanden te trainen overdag in zijn of haar eigen bedje te laten slapen. Ze zijn er simpelweg nog niet aantoe. Door je hieraan over te geven en aan de behoefte van je baby (huidhonger) te voldoen scheelt je dit ontzettend veel stress en wanhoop. Je bent met verlof, je bent net mama geworden dus geef je hieraan maar gewoon over.

2. Maar gaat mijn baby hier dan niet aan wennen om enkel en alleen in mijn armen te slapen?
Nee, je baby zal hier nu nog niet aan wennen. Het is één van de eerste levensbehoefte, huidcontact. Je kan een baby op deze leeftijd nog niet verwennen. Dit komt omdat ze nog niet in staat zijn oorzaak en gevolg te zien. De fase dat ze door gaan hebben dat ze iets kunnen bereiken met bepaald gedrag (bijvoorbeeld door te huilen) ontwikkelt zich pas maanden later.

3. Instinct
Vroeger moesten baby's om te overleven dicht bij hun moeder blijven. Zonder moeder overleefde ze het niet en gingen ze simpelweg dood. Net zoals veel gedragingen instinctief zijn is de huidhonger die de baby heeft dat ook. Het zit er ingebakken. Wanneer ze ouder worden leren ze dat je altijd in de buurt bent en dat hun behoefte aan eten altijd wordt vervult. Het vertrouwen om alleen in slaap te vallen zonder de armen van mama groeit daardoor. Maar nogmaals, dit heeft minstens 3 maanden nodig.

4. Evenwichtsorgaan
De bewegingen die je maakt als je baby op de arm of in de draagdoek slaapt is herkenbaar voor ze waardoor ze zich veilig en geborgen voelen. In de buik werden ze ook alle kanten opgedragen. Door al deze bewegingen werd het evenwichtsorgaan van de baby continu gestimuleerd. Het evenwichtsorgaan is na de geboorte super gevoelig en na 9 maanden (het grootste gedeelte van de dag) in beweging te zijn geweest hebben ze deze verwachting na de geboorte ook. In een wieg ervaren ze dat uiteraard niet en daardoor raken ze overstuur.

5. Westers probleem
Vraag het na bij je verloskundige, kraamzorg of bij de huilpolie; deze Westerse slaap problematiek onder baby's kennen ze in Azië en Afrika helemaal niet. Kinderen worden daar continu gedragen en dus is er geen reden voor onrust.

Hulptools
Oke, je baby tikt de 12 weken aan en nu is het moment daar om je mini ook overdag aan het wiegje te laten wennen. Zometeen zal ik de methode beschrijven die wij hebben toegepast, maar eerst 2 hulptools die wij als life savers zagen.

1. De puckababy 
Over het algemeen vinden baby's het heerlijk om ingebakerd te worden. Het geeft ze een geborgen en veilig gevoel. Wij kozen voor de puckababy omdat we die hadden gekregen en merkte dat Pip dit prettig vond. Haar kennende had ze inbakeren ook heerlijk gevonden, maar uiteindelijk zijn we hier nooit aantoe gekomen omdat ze de Puckababy ook fijn vond. Het fijne aan de puckababy vond ik dat het net zo easy is om om te doen als een normale slaapzak. Maar doordat ze er met hun armpjes inzitten kunnen ze zichzelf niet wakker slaan. Iets wat baby's regelmatig overkomt door het Moro-reflex (schrikreflex).

2. Baby relax sleep pro app
Zodra je deze app hebt kan je geen leven meer zonder voorstellen! De app bevat geluiden waar de baby rustig van wordt. Zoals het geluid van een stofzuiger, een föhn, een rijdende auto etc. Deze app kan je baby tijdens de training écht in slaap helpen.

3. Training
Goed, dan nu de methode die wij hebben toegepast. Ik heb meerdere boeken gelezen (zie deze video die ik erover maakte) en uiteindelijk hebben wij het op deze manier aangepakt:

En nogmaals, ook hiervoor geldt dat er 1001 manieren zijn. Maar ik deel graag mijn bevindingen en het heeft tot succes geleid. Lees: een blije bolle baby in een heerlijk ritme!

Ik begin even bij het begin van de dag:

 • Pip kreeg om 07.00u de fles. Na de fles speelde ik wat met d'r, las een verhaaltje voor, kletste wat etc.
 • Na ongeveer een uur traden de eerste tekenen van vermoeidheid op. Denk aan; gapen, dikke ogen, handje tegen de zijkant van het hoofdje of rode wenkbrauwen
 • Bij het eerste teken van vermoeidheid ging de puckababy aan en legde ik haar in bedje.
 • Ik bleef bij d'r omdat ze overstuur raakte en hield met mijn handen zachtjes haar schoudertjes vast. Zo voelde ze mijn aanwezigheid. Ondertussen probeerde ik haar rustig te krijgen door 'sssssh' 'sssssh' 'ssssh' te blijven herhalen. Goede tip is ook om nu ook de 'Baby relax slee pro' app aan te zetten met de stofzuiger.
 • Zodra ze niet meer huilt laat ik 's zachtjes los, maar ga ik wel door met 'ssssh' zodat ze niet wakker schrikt omdat ineens de aanraking en het geluid dat ik maakte stopt.
 • Ik ga weg en laat de app met het stofzuiger geluid aan. Let op! Zet je telefoon wel op vliegmodus omdat je je geluid aan moet hebben voor de app en je niet wilt dat ze wakker wordt van appjes of belletjes.
 • De slaapcyclus van je baby is met 3 maanden ongeveer 45 min. Je kan dus de klok erop gelijk zetten dat ze na 45 min komen. Je herhaalt dan de 'ssssh' handeling en het kalmeren opnieuw. Praat niet tegen ze en zorg voor zo min mogelijk prikkels zodat ze de slaap opnieuw kunnen pakken.
 • Wanneer ze na het herpakken van de slaap weer wakker wordt haalde ik haar eruit, kreeg ze de fles en 'speelde' we opnieuw tot de eerste vermoeidheidstekenen optraden. Let erop dat ze binnen 1,5 u weer in bed liggen! Wanneer je baby oververmoeid is (en dit kan al wanneer je net 5 minuutjes te laat bent met naar bed brengen) dan krijg je ze niet meer in slaap.

Good to know!

 • Plan een volle week in dat je gaat oefenen en houd je agenda leeg. De eerste 2 dagen vraag je jezelf misschien af waar je aan begonnen bent, maar al snel ga je merken dat de tijd die de baby nodig heeft om in slaap te vallen steeds korter wordt! HOERA!
 • Merk je dat het huilen erger wordt en aanzet, haal je baby dan wel even uit bedje en kalmeer je baby even op de arm. Is ze/hij rustig? Dan meteen weer terug in bedje.
 • Je baby even laten huilen kan écht geen kwaad. Heb jij er een nare herinnering aan overgehouden toen je baby was? Sterker nog, geef je baby ook even de kans om uit zichzelf in slaap te vallen. Wanneer je zelf moeite hebt met inslapen en ligt te kreunen en steunen in bed is het ook niet fijn als iemand om de paar minuten weer in je kamer staat en boven je hangt om vervolgens ook nog een hand door je haar te halen. Het boek Buskruit met muisjes geeft ook aan dat 20 minuten even huilen écht geen kwaad kan. Laat ze even prikkels verwerken en zichzelf in slaap krijgen. Ikzelf liet Pip soms ook even huilen. 10 minuutjes en dan liet ik haar weer weten dat ik er was en bracht ik haar met het 'sshhh' gesus weer tot rust. Na een paar dagen viel ze zonder huilen in slaap en inmiddels slaapt ze of in één keer in of ze ligt nog even te kletsen/lachen en valt daarna in slaap. Kijk deze video maar!
 • Tip! Time hoelang je haar hoort. 3 minuten huilen kan voelen als 3 kwartier, houd daarom de tijd goed in de gaten en dan zal je merken dat ze steeds minder tijd nodig heeft om in slaap te vallen.
 • Vind je het heftig om de hele dag in de weer te zijn met het trainen van de slaapjes? Begin dan met het slaapje van 19.00/19.30. Deze is het makkelijkst om mee te beginnen omdat ze meestal al moe zijn van de dag. Wanneer dat goed gaat pak je er na een paar dagen een slaapje bij en zo bouw je uit tot ze alle slaapjes rustig in haar wiegje volbrengt.

Tot slot wil ik zeggen dat iedere baby anders is en de 12 weken grens een gemiddelde is. De ene baby zal er eerder klaar voor zijn om weg gelegd te worden dan een andere baby. Blijf goed naar je eigen baby kijken en zie zijn of haar behoefte.

Wauw, dit was mijn langste artikel in 3 jaar tijd. Ik hoop intens dat dit het verschil voor je/jullie gaat maken. Met name dat je weet dat het erbij hoort en het ritme vanaf ongeveer 12 weken vanzelf komt. Laat je alsjeblieft niet gek maken door de buitenwereld dat je baby met een paar weken op de wereld nog niet in zijn of haar bedje wilt slapen. Geen grote knul of flinke meid van 18 die nog tussen papa en mama ligt hoor ;-).

Je mag mij altijd contacten voor vragen. Ik help je graag.

Liefs,
Rachel

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  Naam: Charlotte

  Hi!

  Mooi artikel! Ben zelf nu in verwachting van ons eerste kindje. Ik vroeg me af..
  Wij hebben een mooie hangwieg gekocht en die wilde we in de eerste instantie bij ons op de kamer hangen maar nu lees ik in jou artikel dat ze in de eerste weken aangeraakt moeten worden.

  Kan ik dan beter niet de hangwieg gebruiken? Maar een ledikant bijvoorbeeld die je aan je bed schuift.

  Groetjes Charlotte

   Naam: Rachel

   Hi Charlotte,
   Wat leuk dat je in verwachting bent!! De hangwieg kan je baby zeker fijn vinden hoor :) Met name door het gewiebel van de wieg (want neem aan dat ie wat deinst omdat ie aan het plafond hangt) kan je baby daar rustig van worden. Ik zou het zeker proberen. Pip liet zich ’s nachts namelijk wel wegleggen en ik denk omdat ze zo moe was van alle indrukken van de dag dat ze zich sneller aan de slaap over kon geven. Daarentegen heb ik ook wel veel geluiden gehoord van mama’s die hun hand in de wieg of in het ledikantje staken en dat de baby daar rustig van werd. Maar aangezien jullie zo’n mooie hangwieg hebben gekocht zou ik dat in eerste instantie proberen. Wellicht vind jullie kleintje dat heerlijk :)

   Rachel
  Naam: Marije

  Pfoe, dat slapen inderdaad. Het is dat onze dochter goed sliep, vanaf het begint. Maar je tips zijn goed!
  Hier accepteert ze al weken de speen niet meer, maar pakt ze haar vingertjes en knuffel. En dan is ze moe, maar heeft het echt geen zin om iets te doen, want ze kan het zelf oplossen. Best lastig als ze overstuur is. Toch valt ze wel altijd in slaap..

   Naam: Rachel

   Hi Marije, dankjewel voor je berichtje! Oh jeej, dat kan dus ook ineens? Dat ze de speen niet meer wilt? Ai…al die fases. Hebben we het één gehad komt het andere weer ;-) haha

   Rachel
  Naam: Mieke

  Hoi wat een goed geschreven stuk! Ik ben zelf mama van twee en mijn jongste was een huilbaby dus dat liep allemaal net wat anders.
  Ik was voordat ik je artikel las sceptisch dat je nu wel even ging vertellen hoe het allemaal moet nu je ook moeder bent maar ik vind het echt een goed artikel. Fijn dat je ook veel ruimte laat voor andere meningen!
  Top gedaan Rachel! (En wat is jullie Pip een schatje zeg! Geniet maar lekker!)

   Naam: Rachel

   Hi Mieke, ah dat vind ik dan een extra groot compliment. Dankjewel!!

   Rachel
  Naam: Priscilla

  Fijn artikel! Ik sla hem op!
  Jack is 4 weken, dus voorlopig houd ik hem lekker bij me! Maar mocht het straks een “probleem” worden, heb ik jou artikel! Top! :D

   Naam: Rachel

   Zo is het, lekker dicht bij je houden :) en de rest komt vanzelf! Geniet van je lieve Jack!! <3

   Rachel
  Naam: Merel

  Ga je tips eens toepassen! M’n kleine is pas 3 weken en merk dat ik nu al ‘verwacht’ dat die heerlijk door slaapt! Wie houd ik voor de gek besef ik me nu pas! Welke zak van Puckababy heb je gebruikt? Klinkt wel erg interessant!

  Naam: Sam

  Goed geschreven, wij verwachten onze eerste over 2 weken dus ik heb je artikel meteen in m’n favorieten gezet ;)

  Naam: Kirs

  Wauw, Rachel.. Timing, dit artikel. Ons meisje is bijna 5 weken; zoals je schrijft ben je zo aan het zoeken en heb je echt het gevoel dat je het wiel opnieuw aan het uitvinden bent. Wij dachten ook dat we haar zouden ‘aanleren’ dat ze met huilen wat kon bereiken als we haar dan bij ons in bed namen. Gelukkig heeft de kinderarts (ze is 5wk te vroeg geboren) ons uit die droom gehaald. De kinderarts adviseerde ons de Karb methode.

  Wat ik me nog afvroeg, voelde je je soms niet lullig richting buren als je Pip bijv snachts liet huilen?
  Nu kan ik me voorstellen dat je in een appartementencomplex in Amsterdam misschien eerder “schijt” hebt aan de buren, wij wonen in een super gehorige 2onder1kap in een keigezellug;) Brabants dorp, ons meisje slaapt tegen de slaapkamer van de buren aan… Ik voel me dan zo lullig als hun wakker liggen door onze baby. Nog tips?

   Naam: Rachel

   Hi Kirs, ah wat heftig dat jullie dochtertje bijna 5 weken te vroeg is geboren. Ik hoop dat alles helemaal goed met jullie gaat? De karb methode…die ken ik niet! Ik zal er eens over gaan lezen. Wij wonen in een huis dat mega gehorig is. Ik was mij daarom tijdens de zwangerschap al druk aan het maken over de eventuele geluidsoverlast. Maar wat bleek? De onder en bovenburen horen haar amper door de frequentie van het geluid. Je hoort namelijk wel lage bastonen, maar het geluid van huilen zit net op een frequentie dat niet door dreunt zegmaar. Vraag het maar eens aan je buren…grote kans dat ze er weinig last van hebben! :-D

   Rachel
  Naam: Mar

  Wat herkenbaar dit!! Ik hoorde van alle kanten slaapt hij nog niet door! En je moet hem wegleggen in zijn bedje. Gevolg steeds het kleintje wat bij mij in slaap viel wegleggen waardoor hij weer wakker werd, veel stress want mijn kind sliep niet!! Ik heb daardoor het echte genieten echt gemist en zou dit bij een evt 2e echt anders doen! Nu is hij 3,5 maand en ligt hij het liefst in zijn eigen bedje (nog wel korte slaapjes helaas) maar heb ik me druk gemaakt om niks. Merk vooral dat de oudere garde druk uitoefende van hij moet in zn eigen bed!
  Fijn artikel!! En ik bekijk je video’s ook met erg veel plezier!! Zooo herkenbaar allemaal!! En het helpt mij echt! Bedankt!!(Moest ik even kwijt!)
  Groetjes

   Naam: Rachel

   Hahaha super herkenbaar!! Sliep ze lekker op de arm, legde ik d’r in bedje en halllo wakker kind! Ik voel me ook zo stom dat ik me druk heb gemaakt om niks. Echt zonde he! Bedankt voor je lieve berichtje!

   Rachel
  Naam: Dita
  Website: http://www.rithika.nl

  Wat heerlijk hoe eerlijk je schrijft Rachel. Ook in je vlogs zoals ik al eens eerder zei. Ik geniet zo van je berichten/vlogs! Goed artikel dit! Mila sliep tot een week of 7 bij ons op de kamer. In haar wiegje wilde ze niet, vanaf dag 1 hebben we haar kinderwagenbak in het wiegje gezet en ging het goed. Na 7 weken in het ledikant gelegd ’s nachts. Ging gelijk al goed gelukkig!

  Wel sliep ze tot een maand of 3 in de kinderwagenbak in de kamer, overdag. Nu is ze bijna 28 weken en slaapt ze overdag ook 2x boven. In het begin deden we haar in een inbakerdoek. Dit ging super, nu in de slaapzak. Ook overdag, zo weet ze dat ze dan moet slapen.

  Naam: Kim

  Wat een super herkenbaar artikel! Wij kregen bij het consultatiebureau een folder/boekje over “lekker slapen” daar staan ook veel van deze tips in, plus een mooi overzicht hoe lang een mini wakker kan blijven! Dat boekje was echt mijn bijbel!

  Naam: Esther

  Goed artikel weer Rachel! Ik heb een dochter die precies 1 maand jonger is dan Pip (14 mei). Ze valt ook alleen in mijn of mijn vriend zijn armen in slaap. Ze is inmiddels 13 weken en wil nu toch ook wel heel graag dat ze in haar eigen bedje in slaapt valt. Niet alleen omdat wij ons handen dan iets meer vrij hebben, maar ook omdat het gewoon meer rust oplevert voor haarzelf. Ik ga met je tips aan de slag! Hopelijk slaapt ze straks net zo lekker in haar eigen bedje als Pip! gebruik je trouwens dat appje nog, of is dat niet meer nodig nu? Keep up the good work! Volg je blog en YouTube kanaal graag!

  Naam: Annelies

  Wat een fijn artikel! Die bewaar ik even onder mijn favorieten voor als onze kleine er over 20 weken is :).

  Naam: Elvira
  Website: http://www.lovethenorth.nl

  Mijn mini is nu 9 maanden en achteraf denk ik: wat heb ik mij om bepaalde heel druk gemaakt en om andere dingen weer helemaal niet waar anderen echt alleen maar mee bezig zijn. Slapen heb ik altijd op gevoel gedaan. Ze sliep ze in het begin echt in mijn armen en in de box. Ze sliep overdag pas na 3 maanden in haar eigen kamer. Daarvoor lag ze altijd bij mij of in de box. Op het kdv vonden ze het super fijn want ze was dus gewend aan geluiden.
  Wel heeft ze tot de dag van nu dat ze hup wakker kan zijn als ik haar in haar bedje neerleg. Uit de auto halen, optillen, naar binnen dragen en jas uit, dan blijft ze heerlijk. Ze kan doorslapen maar zodra ze dan 1 seconde in haar bedje ligt. haha: wakker en huilen! Leuk stuk weer!

  Naam: Ilse

  Super fijn artikel. Ik ben nu 30 weken in verwachting van onze kleine meid. En vind het allemaal reuze spannend. Als ik het goed begrijp, houd je je kindje dus bij jou en je partner in bed? Ik zou alleen zo bang zijn dat mijn partner of ik op haar gaan liggen. Ik beweeg onwijs veel in mijn slaap. Is de baby vanaf begin af aan in eigen bedje leggen sowieso een no go?

   Naam: Rachel

   Hi Ilse, heerlijk dat jullie kleine meid over een weekje of 10 in jullie armen ligt! Wij hebben Pip ’s nachts wel in haar wiegje laten slapen. ’s nachts sliep ze hier namelijk wel goed in op één of andere manier haha. Waarschijnlijk omdat ze moe genoeg was van alle indrukken van de dag. Mocht je ervoor kiezen om je baby ’s nachts wel tussen jullie in te laten slapen dan zijn er baby cocon nestjes. Maar Pip sliep ’s nachts in haar wiegje :)

   Rachel
  Naam: Josine

  Hi Rachel,

  Ik ben vorige week bevallen van een zoon en volg je al een tijdje, heel leuk! Welke zak van Puckababy heb jij? Ideaal om als kraamcadeau te vragen? :)

  Bedankt,
  Josine

  Naam: Reel

  Die app Rachel.. je hebt mijn leven gered. Thanx a lot!!

  Naam: Esther

  Hi Rachel,

  Ik ben gelijk aan de slag gegaan want Aelia is nu 12 weken. Ik kon niet wachten tot deze week aanbrak en haar dus kan gaan trainen. Echter nu loop ik toch tegen het een en ander aan waardoor ik denk hé misschien is ze er toch nog niet aan toe. Het gaat om het volgende, als ik haar neerleg (´s avonds om 7 uur) dan is ze echt moe en dan leg ik haar in haar bedje en dan laat ik haar dus “gecontroleerd” huilen en kijk ik elke 10 min hoe het met haar is. Nou zij is overstuur maar echt zo overstuur dat ze gaat hoesten en dat ze ervan gaat zweten zo warm ze het heeft van het huilen. Nou dat krijg ik dus niet over mijn hart en dan pak ik haar en doe ik haar in de draagdoek. Vervolgens slaapt ze binnen 2 minuten en leg ik haar na een half uurtje weer in haar eigen bed. Was Pip ook zo overstuur en moet ik hier gewoon even doorheen of moet ik gewoon nog een weekje of 2 wachten? Wat zou jij doen?

  Naam: Juul

  echt fijne tips! We hebben een kleintje van bijna twaalf weken en in aanloop naar de start van het KDV en werken leek het me wel fijn dat ze overdag ook wat makkelijker in slaap valt. Want ze sliep inderdaad ’s nachts al als een roosje, maar kon overdag de slaap niet vatten. Ik ben het inderdaad helemaal met je eens dat je die slaaptraining niet te vroeg moet doen. Ik heb me eerste weken ook druk lopen maken dat ze overdag niet wilde slapen, zo zonde!
  Vooral de tip dat je er gewoon even goed de tijd voor moet nemen heeft bij mij goed geholpen! Ben daardoor veel beter gaan letten op haar signalen, waardoor ze nu direct bij een starende blik of het eerste huiltje nadat ze lekker heeft liggen spelen in haar bedje ligt. Binnen een paar dagen merkte ik al het verschil! De app heb ik de eerste dagen ook gebruikt en het gaat nu ook al vaak heel goed zonder de app! Die app is echt fantastisch, heel bijzonder om te zien hoe snel ze in slaap vallen met zo’n achtergrondruisje.

  Naam: Marieke

  Hoi Rachel, wat een heerlijk herkenbaar verhaal heb je geschreven. Onze zoon is nu 2 weken oud en ik maak me nu al druk over zijn manier van slapen. ( Tot aan de extra ‘ kraamtranen toe ‘) Dit is vooral ’s nachts, op de arm bij papa of mama. Overdag komt dit nu ook steeds vaker voor en inderdaad bij het wegleggen, klaarwakker. Wat een puzzel.
  Wat is het fijn om dan je artikel te lezen! Bedankt voor je tips! We gaan ze over 10 weken zeker toepassen.
  groetjes Marieke

  Naam: Sabbsworld

  Bedankt voor het schrijven van dit artikel! Heel fijn hoe je altijd je research doet, geeft mij altijd een richting waarin ik moet zoeken.

  X

  Naam: Fikra

  Lieve Rachel,

  Super goed geschreven!:)
  Bedankt voor dit geweldige, lange stuk en de tijd die je hebt genomen om deze af te krijgen.
  Vraagje: je geeft aan dat het niet veel zin heeft om een baby voor 3 maanden niet zijn eigen wiegje te leggen. Waar sliep pip dan overdag? En s’nachts, was dat tussen jullie in, dat lijkt me namelijk erg eng.

  Heel erg bedankt.

  Liefs,

  Fikra

  Naam: ChateauMargot

  Dag Rachel,
  Wat schrijf je toch heerlijke en eerlijke op je blog. Ik heb dit artikel al een paar keer gelezen en heb wat vraagjes aan je:
  – Stond dat Mozeswiegje naast jullie bed of gewoon in de kamer?
  – Hebben jullie nog een speciaal matrasje aangeschaft voor in deze wieg?
  – Tot hoe lang paste Pip in deze wieg?

  Veel liefs,
  A mom to be

  Naam: Sanny

  Zo herkenbaar dit. Mijn zoon is bijna 9 weken en ik twijfel enorm of ik nu al de slaal-spelen-eigen bedje methode moet toepassen of dat hij er nog niet klaar voor is. Probleem is dat ik overdag nergens aan toe kom op deze manier en inderdaad eet terwijl ik probeer geen pastasaus op het hoofd van mijn baby te morsen die in de draagzak zit. En je kunt zoveel verschillende adviezen lezen! Bedankt voor dit herkenbare artikel, dat helpt al!

  Naam: Nina
  Website: http://Instagram.com/ninareng

  Lieve Rachel,

  Wat een leuke blogs en vlogs hebben jullie zeg, ik geniet hier altijd erg van. Ik volg je nog niet zo heel lang, sinds het einde van mijn zwangerschap. Mijn dochtertje Lone is in juni geboren en het is leuk om te zien dat Lone achter Pip aan hobbelt, eerste hapje, het ontdekken van speelgoed en slaapjes.
  Zo zijn wij de 12 weken ook gepasseerd en wilden dat Lone in haar eigen bedje kwam te liggen. Maar hoe begin je… wij hebben dus heel veel aan dit artikel gehad. Lone slaapt lekker zelf in en wij zijn nog elke dag blij dat we hier zo consequent mee zijn geweest ondanks dat het in het begin zo lang duurde en ik wel eens dacht “waar ben ik aan begonnen!”.
  Bij deze willen wij jullie bedanken voor de goede tips, hier hebben wij heel veel aan gehad!

  Liefs
  Nina en Lone

  Naam: Tamara

  Hi Rachel,

  Gezien de tijd dat ik dit typ kun je hoogstwaarschijnlijk wel invullen waarom ik op dit artikel ben terecht gekomen, haha!

  Onze James is 5 maanden oud en slaapt zowel overdag als snachts echt nog steeds amper. Oververmoeid snachts? I guess! Ingebakken gewoonte? Waarschijnlijk ook. Ik had veel eerder moeten beginnen met slaaptrainen en geen idee waarom ik nu pas het licht zie.. (Lekker slim ook nu ik weer werk) Vooral omdat ik je al sinds het begin van jou (en dus ook mijn :-) ) zwangerschap volg en dit artikel allang had gezien!

  Mijn vragen zijn, denk je dat deze manier van slaaptrainen nog zin heeft bij een baby van 5 maanden? Heb je Pip soms ook gecontroleerd laten huilen? En hoe kan ik dit aanpakken terwijl ik ongeveer drie keer per week werk?

  Zo, das een waslijst! Groetjes, Tamara

   Naam: Rachel

   Hi Tamara, ik heb je gemaild! :-D x

   Rachel
  Naam: Arianne

  Wauw….wat een ontzettend goed geschreven artikel en ontzettend fijn om te lezen! Ik ben zelf 25 en net 20 weken in verwachting van onze kleine meid. Super spannend natuurlijk een eerste kindje!!!! Ik probeer me al sinds het begin van de zwangerschap in te lezen in zoveel mogelijk verschillende dingen en jou vlogs en blogs lezen super fijn weg!!

  Ik hoop nog ontzettend veel van je te kunnen lezen, ga zo door!!!

  Groetjes Arianne

  Naam: Lauren

  Hi Rachel,

  Goed artikel! Ik ben benieuwd.. hoe deed je dit voordat je de wieg overdag introduceerde? Tijdens de hele slaap in je armen/draagdoek? Ik leg mijn baby overdag vaak in de box/wieg om te slapen, dit gaat eigenlijk wel goed gelukkig. Maar ik heb dan nu weer dat ik er juist af en toe bewust voor kies hem in de draagdoek te stoppen, voor de hechting en hem het veilige gevoel te geven.

  Nou, ik ben benieuwd!

  Groetjes, Lauren

  Naam: Carola

  Hey Rachel,

  Hoe heb jij dit gedaan dan de eerste maanden? Bij je gedragen of in de huiskamer laten slapen? Ik vond het eerst ‘zielig’ mijn zoontje van nu 3,5 weken alleen op de bovenverdieping te laten slapen als ik niet in de buurt was boven dus nu wil hij overdag alleen maar mee naar beneden, anders slaapt hij sowieso niet…
  En waar haal jij je inspiratie vandaan voor dit soort opvoedkundige ‘problemen’? Hoor het graag!

  Groetjes Carola

  Naam: An

  Hi Rachel,

  wat een fijn artikel. Ik had het nog vòòr mijn zoontje Tore geboren werd, bij mijn favorieten gezet :). En nu zijn we zo’n 12 weken verder en ik probeer dit al een weekje uit en het lijkt echt wel te werken! Wel had ik enkele vraagjes, vooral zo rond die 45 minuten slaap: *Wanneer ze rond die periode plots wakker schieten en hard beginnen huilen, liet je Pip dan wenen of ging je er snel naartoe om haar te sussen? Ik heb zo het gevoel dat, als ik hem rond die periode lang laat wenen, hij uit zijn slaap komt en het niet meer lukt om hem nog in slaap te krijgen. Heb zopas voor de eerste keer geprobeerd met er meteen naartoe te gaan, tuut gegeven en een beetje gesust en het lijkt me dat ie toch terug vertrokken is.. *blijven die 45 minuten steeds aanwezig of worden ze na verloop van tijd niet meer wakker? *hoelang sliep je Pip dan ongeveer tijdens zo’n dutje als ze zo’n 12 weken/3 à 4 maand oud was?..
  In alle geval..jouw artikel heeft me heeeeel erg geholpen en bevestigde ook mijn gevoel dat ik hem de eerste weken gerust zo dicht bij me mocht hebben, daar heb ik echt van genoten!

  Groetjes, An

  Naam: Kate

  Heel herkenbaar.
  Wij laten 10 minuutjes jengelen
  Meestal na 2x 10 houdt ze t voor gezien.
  Ze slaapt heerlijk in dr bedje al snel een redelijke nacht (bij 6 weken al!) Soms mag ze gezellig wakker worden bij papa en mama in bed
  Overdag doen we niet extra stil: ze went aan de dagelijkse geluiden om haar heen. Ze zal dus ook niet wakker worden van een deurbel ofzo.

  Succes met je vlog/blog! Leuk om te lezen en te zien

  Naam: Angela Ripzaad

  Wow die app werkt echt :) dank je wel
  Angela

  Naam: Rianne

  Hoi hoi!
  Onze zoon is morgen 13 weken. De eerste 10 weken heb ik bijna nonstop met hem in de draagdoek gelopen omdat hij niks anders wilde. Inmiddels slaapt hij savonds zonder problemen in zijn bedje (hoera!) en ook overdag valt hij na ongeveer 5 minuten huilen en één keer troosten in zijn bed in slaap. Het probleem is dat hij áltijd na 45 minuten wakker wordt. Hij is dan helemaal overstuur en valt echt niet weer in slaap. Nu wilde ik de app die je noemt gaan proberen, maar kun je misschien nog toelichten hoe lang je die aan liet? Het hele slaapje? En hoe heb je dat dan weer afgebouwd? Kon ze nog wel slapen zonder de app? Alvast bedankt!!

  Naam: Loes

  Onze dochter sliep de eerste maanden heerlijk (overdag en in de nacht). Daarna ging het wat op en af. Maar sinds 2 weken (combi tandenstorm, sprongetje en ziek zijn) slaapt ze niet meer in haar ledikant. Ze slaapt alleen tegen ons aan. Zowel overdag als in de nacht.

  Na (eerlijk is eerlijk) wat twijfels toch de app Baby Relax Sleep Pro gedownload. En na max 2 minuten ligt ze in haar ledikant heerlijk te slapen!

  Durf nog niet te hard te juichen maar voor nu doe ik even een dansje in de woonkamer (voor de zekerheid maar zonder muziek)! Bedankt! En geniet nog even verder op Bali ;)

  Groetjes, Loes

  Naam: Jaycee

  Hoi Rachel.
  Mooi, herkenbaar en duidelijk artikel.
  Ik ga de tips zeker toepassen.

  Mijn dochter is op dit moment 5 weken oud, en ik vroeg mij af hoe heb jij dat gedaan met slapen? Meestal slaapt ze nu bij mij op de borst, maar dit vind ik best spannend. Zowel de kraamzorg als verloskundige zeggen dat het geen kwaad kan, en je het vanzelf merkt als je, je gaat omdraaien. Maar nog steeds ben ik bang dat ik de dekbed helemaal over haar heen trek, toch omdraai en of haar laat vallen. Ik hoor graag tips over hoe je het beste een baby bij je kan laten slapen. Ik heb al als tip gehad een voedingkussen in ons bed, alleen zodra ik onze dochter weg leg, dus van mijn borst afhaal begint ze al te huilen. Ik hoop dat jij nog bruikbare tips hebt.

  Groetjes, Jaycee

  Naam: Robert

  Hi Rachel,

  Wij zitten bijna op de 3 maanden grens en ploeteren al even met dit thema. Je stuk hierboven is heel verhelderend en heeft me enorm geholpen. Bedankt hiervoor!

  Lieve groetjes,
  Robert

  Naam: Stephanie

  Hi Rachel,

  Wat een fijn artikel! Altijd prettig te lezen dat je niet de enige bent met struggles. Ons dochtertje is nu 10 weken en overdag is ze exact na 45 min wakker. Ik krijg haar dan niet terug in slaap, terwijl ik wel zie dat ze nog moe is. Dit is overigens pas sinds 2 weken zo. Hiervoor sliep ze wel langere periodes achter elkaar. Ze is ook een buikslaper, wat het inbakeren lastig maakt. Het slaapje van 19.00 pakt ze wel meteen in haar bedje overigens. Misschien toch wat langer investeren na die 45 min i.p.v. uit bedje halen..

  Nog 1 vraag: ze kan wel lang slapen van 19.00u tot 02.00u, maar dit ritme opschuiven lukt nog niet :) we maken haar nu nog wakker voor een fles om 11u, daarna komt ze vaak om 03.00u weer.

  Thx alvast! X

  Naam: Tanja

  Hoi Rachel,

  Wat een super interessant stuk heb je geschreven! Zelf ben ik in verwachting van de eerste.
  Ik heb nu een wiegje op onze slaapkamer en een ledikant in de babykamer.
  Andere vinden dat ik de baby straks overdag in het ledikant moet laten slapen, maar ik heb hier zo mijn vraagtekens bij..

  Hoelang heb jij de baby op de slaapkamer laten slapen in de wieg?
  En als ik het dus goed begrijp slaapt Rosie overdag bij jou in een draagzak of draagdoek en gaat ze s avonds in haar eigen wiegje op jullie kamer?

  Groetjes, Tanja

  Naam: Lennart

  Halo Rachel,
  Ik moest dit artikel van mijn vrouw doorlezen omdat we een 2 maanden oud babytje hebben wat niet wil slapen. Ik zal haar zeggen dat ze gewoon haar moeder instinct moet volgen en dat we over een maand wel weer slaaptraining proberen. Groet papa lennart

  Naam: Cindy

  Hoi hoi

  Welke Puckababy gebruikte je dan?
  Als ik het Google zie ik er zoveel..

  Alvast bedankt!

  Groetjes Cindy

  Naam: Anna

  Hoi! Goeie tips, dank! Ga ik binnenkort even uitproberen met tussendoor alvast paar keer id wieg leggen :)
  Korte vraag: wanneer stop je met de stofzuigerapp? Ik neem aan dat je kind na de week zonder kon maar hoe en wanneer? Een echt stofzuiger doet overigens ook wonderen ;)

  Naam: Fabienne

  Mijn baby zojuist inslaap gekregen dankzij deze tips, yay!

  Vraagje, vanaf wanneer leg je de baby weg zonder de stofzuiger aan te zetten? Of zet je deze altijd aan?

  Mega thanks voor dit fijne artikel.

  Liefs,
  Fabiënne

  Naam: Gaelle Devriendt

  Hey Rachel ,

  Heel tof artikel !
  Ons zoontje Louis is net 5 weken en slaapt overdag bijna enkel op mama of papa, in de draagzak en soms in zijn
  Koets en heel soms in zijn box .
  Maar het bedje lukt hem nog niet . Maar als ik jou artikel lees moet ik me dus nog geen zorgen maken ;-)
  S’avonds wiegen we hem in slaap en slaapt hij wel in zijn bedje .
  Ik neem alvast al je tips mee voor de volgende week .

  Naam: sabrina remie

  hoi ,
  ik heb je verhaal gelezen en zit met hetzelfde probleem.
  mijn zoon is te vroeg geboren dus vind het erg moeilijk vanaf wanneer ik moet rekenen vanaf de geboorte of de uitgerekende datum?
  hij is nu 11 weken maar was uitgerekend op 27 augustus dus vanaf die datum nu 5 en halve week. elke keer als ik hem in bed leg dan word hij gelijk wakker en wakker in bed leggen gaat ook nog niet ik weet soms echt niet meer wat ik moet doen.

  Naam: Puck

  Ha Rachel,

  Heel herkenbaar dit! Wij hebben onze dochter, nu 13 weken, wel al bij 7-8 weken ongeveer ingebakerd en ontzettend aan een ritme gehouden (slapen voeden spelen/knuffelen slapen). Dit werkt erg goed. Wanneer we een keer weg moeten is dit natuurlijk altijd even plannen, soms zijn we net te laat en moet ze in haar ‘slaaptijd’ in de auto in plaat van in de ‘wakkertijd’(maximaal 1,5 u). Dan is het moeilijk om haar in haar bedje te leggen te slapen. Want dan is ze al in slaap gevallen in de maxicosi;)
  Maar nu mijn vraag, hoe ben je overgestapt van de puckababy naar iets anders? Wij willen het inbakeren ook afbouwen met een slaapzakje maar dit is nog niet zo makkelijk; ze slaapt veel minder snel in (handjes zijn interessant houdt zichzelf hiermee wakker en daarom raakt ze oververmoeid en wordt het slapen nog lastiger…) en slaapt minder lang en diep. Ik hoop dat je tips hebt! Groetjes Puck

  Naam: Tamara

  Hoi!

  Ik ben al een tijdje je tips aan het proberen, maar onze dochter wordt na 20 min weer wakker overdag in bed. Wat kan ik dan het beste doen? Hoelang moet je volhouden?

  Naam: Asli

  Hoi hoi!! Leerzame tekst!
  Ik heb een zoontje van 4 maanden oud, die helaas zonder het wiegen niet zelf in slaap komt. Ik heb van alles geprobeerd, inbaker doeken, vastigheid, rust en regelmaat. Ben zelfs naar het ziekenhuis gestapt, hij wilt absoluut niet zelf in slaap vallen huilt ook zo hard dat die er helemaal rood van wordt. Ik heb de 5 minuten regel geprobeerd, de 10 minuten. En ook dat gene wat hier boven in het artikel staat vermeld ook dat heeft weinig nut gehad. Ik voel me machteloos, maar toch blijf ik onderzoeken. En vroeg of je heel misschien nog advies had.
  Groetjes Asli

  Naam: Sonja

  Hoi Rachel, wat een fijn artikel! Het meeste weet ik al want ik ben zo’n type die álles opzoekt op internet 😅 tot enige frustratie van mijn man😉. Hier dus ook een meisje van inmiddels 12 weken die overdag écht no way (in bed) wilt slapen. Deze slaapjes doen we vanaf 3 weken oud al in de draagzak maar zelfs daar stribbelt ze altijd eerst tegen (ook als we haar op tijd / bij de eerste moe signalen erin doen). Het was vanaf het begin een uitdaging om haar slapend te houden ivm de krampjes, zelfs in draagzak. Nu is dit mijn laatste week verlof en vanaf volgende week gaat ze 2 dagen naar oma en 1 dag naar de gastouder. Maar hoe gaat ze daar toch slapen? Ze is een echte clusterbaby en ligt het liefst de hele dag aan de borst.. dat is de enige manier waarop ze echt tevreden is. Ik ben heel benieuwd hoe het volgebde week gaat. Vorige week hebben we slaaptraining geprobeerd maar zelfs met ernaast blijven zitten, de white noise app aan en een donkere kamer, maakte haar niet rustig. Ze werd furieuzer en gestresster met de minuut. Uiteindelijk opgepakt en getroost en slapen proberen weg te leggen, maar meteen die oververmoeide oogjes weer open. We wachten nu tot ze 4 maanden is met slaaptraining maar in de tussentijd hou ik mn hart vast voor de opvang volgende week 😅☹️. Speentjes wilt ze niet (heb 8 soorten regelmatig aangeboden, ook de Bibs, Soothie etc. En haar duim kan ze nog niet vinden. Inbakeren werd ze ook alleen maar kwaad van en ze heeft geen last van wapperende armpjes in haar slaap 😉. Snachts gaat wel erg goed gelukkig. Na een aantal uur clusteren kunnen we haar slaoend (soms wakker) in de cosleeper wegleggen. Dan komt ze snachts voor 1 of 2 voedingen.

  Naam: Sonja

  Hoi Rachel, wat een fijn artikel! Het meeste weet ik al want ik ben zo’n type die álles opzoekt op internet 😅 tot enige frustratie van mijn man😉. Hier dus ook een meisje van inmiddels 12 weken die overdag écht no way (in bed) wilt slapen. Deze slaapjes doen we vanaf 3 weken oud al in de draagzak maar zelfs daar stribbelt ze altijd eerst tegen (ook als we haar op tijd / bij de eerste moe signalen erin doen). Het was vanaf het begin een uitdaging om haar slapend te houden ivm de krampjes, zelfs in draagzak. Nu is dit mijn laatste week verlof en vanaf volgende week gaat ze 2 dagen naar oma en 1 dag naar de gastouder. Maar hoe gaat ze daar toch slapen? Ze is een echte clusterbaby en ligt het liefst de hele dag aan de borst.. dat is de enige manier waarop ze echt tevreden is. Ik ben heel benieuwd hoe het volgende week gaat. Vorige week hebben we slaaptraining geprobeerd maar zelfs met ernaast blijven zitten, de white noise app aan en een donkere kamer, maakte haar niet rustig. Ze werd furieuzer en gestresster met de minuut. Uiteindelijk opgepakt en getroost en slapend proberen weg te leggen, maar meteen die oververmoeide oogjes weer open. We wachten nu tot ze 4 maanden is met slaaptraining maar in de tussentijd hou ik mn hart vast voor de opvang volgende week 😅☹️. Speentjes wilt ze niet (heb 8 soorten regelmatig aangeboden, ook de Bibs, Soothie etc. En haar duim kan ze nog niet vinden. Inbakeren werd ze ook alleen maar kwaad van en ze heeft geen last van wapperende armpjes in haar slaap 😉. Snachts gaat wel erg goed gelukkig. Na een aantal uur clusteren kunnen we haar slapend (soms wakker) rond 20.00 in de cosleeper wegleggen. Dan komt ze snachts voor 1 of 2 voedingen. As donderdag gaan we naar een osteopaat ( bevalling was via KS), baadt dat niet dan schaadt het niet. Maar ik hoor graag of jij nog aanvullende tips hebt 😀. Groetjes, Sonja

  Naam: Tamara

  Heel mooi artikel, ik ben er al beetje mee bezig. Mijn dochter is nu 10 weken. Dat eerste drie kwartier slapen gaat goed. Maar dan wordt ze wakker en is het krijsen.. vind ik lastig moment.. op duur is zo erg dat ik haar oppak en rustig maak, dan valt ze in slaap op mijn arm.. ik leg haar dan weer terug in bedje, dan is het weer krijsen, soms wel weer 10 minuten.. toch volhouden? Ik vind dat echt lastig stukje.. maar ben al trotst dat eerste drie kwartier goed gaat en dat ze dan ook uit haar zelf in slaap valt.. nu deel 2..
  maar echt goed geschreven, misschien moet ik ook nog niet te veel van haar verwachten, wil ik wel te snel!

  Naam: Evelyne

  Hoi!
  Onze dochter slaapt nu al ruim een week iedere avond/nacht in haar eigen wiegje.
  Overdag wil het voorlopig niet lukken! Hoelang heeft het geduurd bij jullie vooraleer dit werkte?
  Ik probeer sinds vandaag vast te houden aan je tips, al is het zo raar dat het ‘s avonds wel werkt en overdag dan weer niet.
  Soms gaat ze er zo hard over dat we haar uiteindelijk toch weer in onze armen moeten nemen om te slapen, maar binnen 5weken moet ze naar de kinderopvang….

  Naam: Elina

  Hey!
  Ik zie dat je blogbericht al wat ouder is en toch heb ik er iets aan. Ik ben vanaf vorige week (11 weken) begonnen met haar overdag in haar bedje te leggen op haar eigen kamer (i.p.v. de co-sleeper op onze kamer en het park). Nu doe ik het nog terwijl ze slaapt, ik heb ervoor gekozen om haar eerst bij de ‘nachtslaapjes’ wakker in bed te leggen. Dat lukt gelukkig, oef! Ik las ook je andere bericht over langslopen. Mijn dochter heeft al 2 dagen dit ritme: half10 fles – wakker om 4 uur voor fles – wakker om half 10 voor fles. Ze slaapt dus ongeveer 12 uur met 1 fles tussen (neem 11 uur, het wakkere moment en boertje laten inbegrepen). En als ik ze dan om half10-10uur terug leg slaapt ze nog. Een echte uitslaper! Ik hoop dit te kunnen aanpassen als ze naar de opvang gaat. Daar wordt ze om 8u afgezet en ik vermoed dat ze dan meer ritme zal krijgen. Vanaf deze week ga ik alleszins de tips rond zelf inslapen proberen gebruiken. Dank je wel hiervoor!

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *