Mijn relatie met eten is nooit heel gezond geweest. Het zat ‘m altijd in het extreme. Of héél extreem letten op wat ik binnenkreeg óf alles eten wat binnen mijn handbereik lag. Het was een eindeloze struggle en een balans was ver te zoeken. Niet alleen in mijn puberjaren, maar ook vlak voor mijn zwangerschap voelde ik continu onvrede over mijn lichaam.

De komst van Pip veranderde alles. Het veranderde mijn zelfbeeld, maar ook mijn mindset. Na de bevalling kon ik semi tevreden naar mijn lichaam kijken. Eerlijk is eerlijk, mijn buik kon nog wel wat strakker en een paar cm van de heupen af zou mij niet misstaan, maar ik was trots op mijn lichaam. Zelfs de striae op mijn buik kreeg mij niet van mijn stuk. I DID IT. Mijn lichaam DID IT. Ik heb een kind op de wereld gezet! En hiermee veranderde ook mijn mindset. Van het extreem de gezonde kant naar het extreem de ongezonde kant opgaan is er eindelijk een balans. En dat allemaal omdat ik mijn voorbeeldfunctie voor Pip zeer serieus neem. Ik besefte mij dat ik A. nu bij haar de kans heb om vanaf het aller begin een gezonde basis te leggen en B. daar zelf het grote voorbeeld in moet zijn.

Wie mijn vlogs kijkt heeft dan ook vast en zeker meegekregen dat ik 2 weken geleden ben begonnen aan mijn sugarless maand. Mijn doel hierbij is niet om geheel suikervrij te eten want BALANS(!), maar wel om bewust om te gaan met mijn voeding en kennis op te doen over suiker. Voor mijn eigen keuzes en voor de keuzes die ik ga maken voor Pip.

De uitnodiging van Het Diabetes Fonds om op hun kinderfeestje te komen kwam dan ook als geroepen! Tijdens het kinderfeestje leerde ik o.a. welke snacks ontzettend gezellig zijn om aan te bieden én gezond. Hoe je een verrukkelijke Aardbeien Kwark taart kan maken die heus wel wat suiker bevat, maar stukken minder dan een gemiddelde andere taart én ik leerde weer wat feitjes bij die mij stuk voor stuk weer aan het denken hebben gezet…

 • Nederlanders eten gemiddeld 1,5 keer zoveel vrije suikers als wordt aangeraden door De Wereldgezondheidsorganisatie. En bij kinderen is dit zelfs 2 x zoveel. Vrije suikers zijn toegevoegde suikers plus de suikers in vruchtensappen, honing en siropen.
 • Door te veel suiker te eten neemt de kans op overgewicht toe en daarmee de kans op diabetes type 2. Daarnaast is er een directe relatie tussen de consumptie van suiker in dranken: uit onderzoek blijkt dat per 330 ml dagelijkse inname van suikerrijke dranken de kans op diabetes type 2 met 20% verhoogt.
 • We krijgen per dag ruim 20 tot 25 suikerklontjes binnen in plaats van de 12,5 tot 15 suikerklontjes die De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert.
 • Suiker activeert het beloningscentrum in de hersenen. Het zorgt voor de afgifte van de stof dopamine. Deze stof geeft een prettig gevoel. Dit effect stimuleert onbewust het eten van meer suikerrijk eten. Fabrikanten spelen hier handig op in. In veel producten wordt suiker toegevoegd zoals in zuiveldranken, ontbijtgranen of tomatensaus.

En met bovenstaande feitjes in mijn achterhoofd, hoe pas ik dan het minderen van suiker toe in de praktijk? En hoe pas ik dit toe in de voeding voor Pip?

Laten ik beginnen mij mijzelf:

- Ik houd voor mezelf de 80/20 regel aan. 80% bewust en zo min mogelijk suiker en 20% toegeven aan cravings. Het moet immers wel leuk blijven.

- Tijdens het doen van boodschappen probeer ik tegenwoordig kant en klare pakjes te vermijden (hier zijn meestal veel suikers aan toegevoegd).

- Wanneer ik 's ochtends brood eet kies ik ’s avonds voor minder koolhydraten (want koolhydraten = suikers).

- In de meeste, op het oog gezond uitziende smeersels, zoals hummus e.d. is helaas ook vaak suiker toegevoegd. Het liefst maak ik het daarom of zelf of ik kies voor een boterham/cracker met kalkoenfilet, kipfilet of zalm met komkommer (favoriet!).

En hoe ziet Pip (7 mnd) haar eetpatroon er dan uit?

Haar voeding bestaat uiteraard voornamelijk nog uit melk, maar ze krijgt naast haar melk ook een groentehap en een fruithap. Eind van de ochtend krijgt ze haar groentehap die ik maak in een baby stomer en ’s middags rond 16.00 u krijgt ze haar fruithap. Waarom om 16.00u? Rond 16.00 uur ’s middags daalt van nature de bloedsuikerspiegel waardoor het lichaam een opkikker kan gebruiken. De natuurlijke suikers krikken de bloedsuikerspiegel dan weer even op. Op deze manier wil ik haar er ook aan laten wennen dat rond 16.00u het snoep moment is in de vorm van fruit.

Uiteraard zal Pip als ze wat groter is ook zo nu en dan genieten van een ijsje, snoepje of koekje want zolang de basis gezond is (zonder verborgen suikers in smeersels en pakjes) hebben we al de helft gewonnen!

Tijdens het kinderfeestje van Het Diabetes Fonds werd ik dan ook enorm geïnspireerd door de lekkere en bovenal gezonde(re) snacks en drankjes. Mijn favorieten:

Gezonde limonade
Té leuk vind ik deze kannen met gezonden limonade! Vul een kan met water, voeg er je mini's favoriete fruit bij et voíla!

Spot je Pip en mij? Haha! Hier genieten we van een Aardbeien kwart taart! Nog steeds zoet en lekker, maar vele malen gezonder dan een normale taart :-).
Spot je Pip en mij? Haha! Hier genieten we van een Aardbeien kwark taart! Nog steeds zoet en lekker, maar vele malen gezonder dan een normale taart :-).

gezonde snack traktatie
Leuk! Een mandarijn met een spekkie :)

Tot slot,

Wat is het verschil nou eigenlijk tussen diabetes type 1 en 2?

Diabetes type 1:
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Normaal gesproken ruimt het afweersysteem alleen ziektes op, maar bij mensen met diabetes type 1 vernielt het afweersysteem ook de cellen die insuline aanmaken in de alvleesklier. En zonder de stof insuline kun je niet leven want die regelt je bloedsuiker.

Diabetes type 2:
Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadvies en soms moet iemand ook insuline spuiten. De oorzaken? Overgewicht en weinig beweging, erfelijkheid en ouderdom vergroten de kans.

Wat ik dus al wist is dat er in veel producten waarvan je het niet verwacht suiker is verwerkt, maar alsnog schrok ik ervan om hoe enorm veel producten het gaat. Ik vind het fijn om met dit artikel de informatie die ik tijdens het kinderfeestje van Het Diabetes Fonds heb verkregen te delen zodat je niet uit onwetendheid, maar vanuit een bewustzijn voor wel, geen of minder suiker kiest. Want bewust zijn van de verborgen suikers in voeding en iets vaker kiezen voor onbewerkt en puur eten is al een super goede stap naar een gezonde mind & body voor jezelf en je mini!

Wil je meer weten over wat suiker met je doet, welke schuilnamen er voor suiker allemaal zijn en wat gezonde keuzes zijn? Je vindt het allemaal hier!

Zijn er bepaalde keuzes die jij wel of niet maakt? Ik lees ze graag want zo kunnen we alleen maar van elkaar leren :).

Liefs,
Rachel

Wellicht vind je dit ook leuk:
- De tips voor alle (Amsterdamse) moeders
- Pip haar allereerste hapje en tips over vaste voeding voor je baby

- Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Het Diabtes Fonds -

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  Naam: Janneke Lievaart
  Website: http://www.zsa-zsa-zsu.nl

  Wat een leuk artikel! Ik word altijd erg enthousiast als ik merk dat ik niet de enige ben die in de voeding en het ouderschap op de suikers let. Mijn dochtertje is nu 2,5 jaar en krijgt als lekkere tussendoortjes nootjes, cherrytomaatjes, vijgen, dadels, enz. Vindt ze heerlijk! Ze is ook niet anders gewend, dus zeurt niet om snoep. We gaan er niet spastisch mee om; krijgen vriendjes of vriendinnetjes ergens een snoepje, dan krijgt zij natuurlijk ook. Ik wil ook weer niet zo’n geitenwollen sokken type worden, maar in de basis is bij ons behoorlijk suikervrij.

  Succes!

  Naam: manon

  Hai Rachel, in de vlog tijdens het kinderfeestje van het diabetes fonds geef je aan dat het recept van de aardbeienkwark taart te vinden is op je blog. ik kan het alleen niet vinden, heb je deze voor mij?

  liefs Manon

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *