fabd112f316dbf017fe43b58add0e155

Sociaal menselijke gedragingen in de trein. Door de jaren heen heb ik heel wat ritjes afgelegd. Ik kan daarom wel zeggen dat ik redelijk geschoold ben in het onderscheiden van menselijk gedrag wanneer ze reizen met onze Nederlandse Spoorwegen. Nu stop ik mensen totaal niet graag in hokjes, maar ik weet zo anders even niet waar ik onderstaande wel in moet stoppen. In ieder geval niet in de trein...

1. Haantje de voorste
De haantjes staan regelmatig, terwijl de trein er nog niet is de kant uit te kijken vanwaar de trein vandaan moet komen. 1 been op het perron, de andere been van de grond getild en lichtjes voorover gebogen kijkend naar het gapende gat waar nog geen trein te bekennen is. Ik denk ook niet dat ie er sneller van zal gaan rijden als hij om het hoekje komt en 20 hoopvolle koppies boven het spoor ziet hangen. Maar dat terzijde. Wanneer de trein eenmaal is gearriveerd worden ze onrustig en doen ze vast heel veel schietgebedjes of de deuren voor hun neus zal stoppen. Oke, ik heb ook weleens een schietgebedje gedaan. Maar dan bleef het daar ook bij. Trust me. Het haantje heeft geluk. Nee, het is helemaal geen geluk. Het is volledig uitgemeten. Nog voordat jan-en-alleman de trein heeft kunnen verlaten heeft het haantje zich al naar binnen gewurmpt. Ongegeneerd. Ook dat nog.

2. De alleen op de wereld reiziger
Je loopt het trapje op en duwt de deur van de coupé open. Automatisch kijk je nog even om of er niemand achter je loopt voor wie je de deur moet openhouden. Om deze nou zo recht in iemands smoel dicht te laten vallen is ook zoiets. Vanuit het tussenstuk zie je iemand jouw kant opkomen. Ze is nog ver weg, maar toch houd je de deur voor haar open. Ze komt het trapje opgelopen, neemt de deur van je over en kijkt recht langs je heen. ALSTUBLIEFT HOOR!!! schreeuw je van binnen. Van buiten houd je jezelf groot en lacht haar zelfs nog toe. Ook dat heeft ze niet door. Ze heeft namelijk een stoel in haar visier die ze wilt veroveren. Is dat nou jammer. Ben je net op dat plekje gaan zitten en nu moet ze staan. Helaas. Part of the game.

3. De Bangerik
'Goooooooeeeedemorgen' klinkt het door de coupé. Ik denk even dat Gaston mij eindelijk heeft gevonden en mijn hart maakt een sprongetje. 'Rail catering hier. Ik heb koffie, thee, chocolademelk, cup a soup, maar ook marsen of een twix. Wilt u iets?' hoor ik een paar rijen achter mij. Ik zak onderuit in mijn stoel. Toch geen Gaston. Zodra de rail catering bij mijn zitplek arriveert en het riedeltje herhaalt recht ik mijn rug en kijk ik hem aan. De meneer tegenover mij reageert niet. Sterker nog, hij kijkt niet eens op. 'Er word je iets gevraagd l*l!' zou ik hem willen toefluisteren. Buiten dat ik zoiets alleen in mijn hoofd zeg besluit ik het goede voorbeeld te geven 'Nee, dankje hoor. Ik hoef niks.' zeg ik tegen de jongeman.

En dan, als je denkt dat je echt alles hebt gehad gaat er bij de eerstvolgende stop een jongen tegenover je zitten. Type punker. Inclusief paars haar, zwarte nagels, bel door lip, neus, oor en hanenkam. Nog zo één die in z'n eigen cocon zit denk je. Totdat hij de eerste is die op staat zodra er een dame op leeftijd de coupé binnenwandelt. Zo zie je maar weer; beoordeel mensen nooit op hun uiterlijk.

Liefs,
Rachel

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  Naam: Elisa
  Website: http://kostelijkleven.com

  Heel herkenbaar dit, toevallig zat ik gister in de trein. Een paar uurtjes op en neer richting tilburg. En het geen wat jij beschrijft herken ik wel :)

  Het grappigste wat ik van het treinen vind is:
  Als ik zit te borduren in de trein, dat men me wel dood staart vol nieuwsgierigheid wat ik aan het maken ben, maar het niet durft te vragen. Dan op kijk, het werkje naar de persoon draai zodat ze het kunnen zien en hun lach op hun gezicht die het veroorzaakt :) Heerlijk!

  Naam: Anne

  Grappig en herkenbaar; -)

Laat een berichtje achter, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *